Van leegstand naar een prachtig atelier


Van leegstand naar een prachtig atelier.

Een terugblik:

Het gebouw - de pastorie van Vivenkapelle - stond al een tijdje leeg toen Atelier Jan Duytschaever er in 2019 haar intrek nam. De jarenlange leegstand had het gebouw duidelijk geen goed gedaan, de nieuwe bewoners kwamen net op tijd.

Na een eerste screening werd een aanvang genomen met de meest dringende klussen. Enkele lekken in het dak werden gedicht, de goot hersteld. Meteen werden ook de afvoeren van het dak aangesloten op de regenput. Een uitgelezen kans de toiletten om te schakelen op regenwater.

De kelder werd leeggepompt, vandalisme had ook daar zijn sporen nagelaten…

In een tweede fase werd elke ruimte afzonderlijk aangepakt. Beschimmelde muurbepleistering werden in samenspraak met stad Damme verwijderd zodat de muren konden uitdrogen. Alle ramen werden zo goed als mogelijk hersteld. Losse, gebroken en ontbrekende stukjes glas werden vervangen. Glas in lood heeft zo z’n voordelen voor de geduldigen onder ons … Ook de keuken werd ingericht, waarna de weekends konden worden ingevuld met schilderwerken. De hoge plafonds hebben zo ook hun uitdagingen… Kortom het hele gebouw werd grondig onder handen genomen.


Drie jaar na datum mogen we gerust fier zijn op de realisatie, het gebouw is voorlopig gered, en wacht op een nieuwe toekomst. De lokale gids heeft ondertussen ook de weg naar het gebouw gevonden. Daarnaast ontvangen we vaak bezoekers die het gebouw komen bewonderen. Zo kan het geklasseerd gebouw, een kunstwerk van architect Baron Jean-Baptiste de Béthune, volop genieten van de hernieuwde aandacht.


De voormalige pastorie van Vivenkapelle:

Voormalige woning van de proost en later pastorie van de parochie Vivenkapelle. Neogotische losstaande woning met tuin naar een ontwerp uit 1860 van baron Jean-Baptiste de Béthune (1821-1894). Eerste realisatie binnen het beroemde 'neogotische complex' in Vivenkapelle, bestaande uit de kerk, de pastorie en twee schoolgebouwen. Deze werden in opdracht van de plaatselijke mecenassenfamilie Verhulst gerealiseerd onder de begeesterende leiding van de Béthune.

Foto's Leon Compernolle